Romanul Liber Pagini Electronice     |     home
back to    Romanul Liber Pagini Electronice
Numarul 6/2001UNIUNEA MONDIALÃ A ROMÂNILOR LIBERI


Str. Gral. Praporgescu Nr. 18, Bucuresti 2, Tel. 315 13 39, Fax 315 13 48


C O M U N I C A T

Uniunea Mondialã a Românilor Liberi protesteazã împotriva încercãrilor Ministerului de Justitie, de a înãspri legea penalã privind delictele în care pot fi implicati cei care lucreazã în presã. Intimidarea pe aceastã cale a gazetarilor urmãreste îngãdirea libertãtii acestei institutii fundamenbtale a democratiei care este presa, a cãrei vocatie este cenzurarea puterii politice si informarea opiniei publice despre actele acesteia.

UMRL avertizeazã cã într'un stat ca România, în care coruptia si delincventa nesanctionatã sunt notorii si au atins niveluri periculoase pentru însãsi fiinta acestei tãri, în care nu stii dacã mai poti conta pe onestitatea si corectitudinea alesilor poporului si a functionarilor publici, o astfel de dispozitie legalã va avea ca efect sporirea protectiei de tip mafiot a coruptilor si infractorilor de rang mai ales înalt. O asemenea initiativã legislativã, dacã va deveni operantã, va antrena impunerea regulii fundamentale a mafiei, “omerta”, adicã legea tãcerii, ca normã directoare în activitatea mijloacelor de informare.

UMRL asigurã din nou pe toti românii ce se considerã liberi cã rãmâne acelati apãrãtor consecvent al drepturilor si libertãtilor omului si cetãteanului, asa cum sunt ele definite în actele fundamentale, la nivel mondial, european si chiar national.


Bucuresti, 29 Iunie 2001. UNIUNEA MONDIALA A ROMANILOR LIBERI - Filiala ARAD
Filiala Arad a UMRL a luat fiinta la data de 05.07.2000 din initiativa unor inimosi sustinatori ai cauzei Romanilor atat in Romania cat si oriunde in lume. Un impuls deosebit in luarea deciziei de a se infiinta Filiala Arad a UMRL a fost acela al respectului pentru memoria celui care a ars la flacara iubirii pentru neamul din care s-a nascut, ION RATIU, care, in ultima perioada a vietii sale a fost Deputat de Arad.
In acest context, Filiala Arad a UMRL este condusa de Biroul Comitetului Filialei in urmatoarea componenta
Presedinte Fondator - Prof. Ing. IOAN GABOR - cadru didactic, Director Departament Investitii la Universitatea >Aurel Vlaicu> Arad
Secretar General - Ec. ALEXANDRU TIBERIU DEKANY - Om de afaceri, Consilier Municipal din partea PPDR
Prim Vicepresedinte - Lect. univ. drd. Ing. CORNELIU MAIOR - cadru didactic, Director Departament Studii la Universitatea de Vest >Vasile Goldis> Arad
Vicepresedinte Unu - Ing. GABRIEL BUZNA - Om de afaceri, Director General SC >West Media> srl Arad
Vicepresedinte Doi - Lect. univ. dr. VIRGIL JIREGHIE - cadru didactic la Universitatea de Vest >Vasile Goldis> Arad, reputat jurnalist
Vicepresedinte Trei - Dr. TEODOR STAIU - Pastor al Cultului Crestin dupa Evanghelie
Vicepresedinte Patru - Prof. ALEXA ACHIM - Consilier Judetean din partea PPDR, Presedintele Comisiei de Cultura a C.J. Arad.
Vicepresedinte Cinci - Jr. FLAVIUS SABAU - Secretar Sef al Universitatii de Vest >Vasile Goldis> Arad
Presedinte Comisie de Cenzori - Jr. VALER MARGINEAN - Redactor Sef al Cotidianului >Observator> din Arad, reputat analist politic.
Presedinte de Onoare - Prof. univ. dr. AUREL ARDELEAN - Membru al Academiei de Stiinte Medicale a Romaniei, Rectorul Universitatii de Vest >Vasile Goldis> Arad
Posibilitati de contactare
Postal - Sediul UMRL Arad - Bdul Revolutiei nr. 73, 2900 Arad sau Cl. Victoriei 76, 2900 Arad
Tel./Fax. 004057.213182
Mobil 0040.92982971
Email olrom@inext.ro
In scurta perioada scursa de la infiintare, Filiala Arad a UMRL a desfasurat o vie activitate in realizarea idealurilor care au stat la baza aparitiei UMRL si anume mentinerea si dezvoltarea valorilor nationale ale Romanilor si anume Limba, Cultura, Istoria si Traditiile.
RAPORT DE ACTIVITATE
A Filialei Arad a Uniunii Mondiale a Românilor Liberi în perioada 05.07.2000 – 11.05.2001
Înfiintatã în luna iulie 2000 din initiativa unui grup de intelectuali atenti la nevoile societãtii românesti, dornici a promova limba, cultura si traditiile neamului românesc, Filiala Arad a Uniunii Mondiale a Românilor Liberi beneficiazã de aportul unor reale personalitãti ale vietii sociale si culturale a Municipiului si Jud. Arad. Astfel, in Biroul Comitetului Filialei Arad a UMRL gãsim atât cadre universitare (lect. Univ. Corneliu Maior si lect. Univ. Virgil Jireghie), reprezentanti ai administratiei locale (Ec. Tiberiu Dekany, consilier municipal, Prof. Ing. Ioan Gabor, Director Departament Investitii Universitatea „Aurel Vlaicu”), oameni de afaceri de succes (Ing. Gabriel Buzna, Director General West Media) cât si tineri intelectuali de viitor (Jr. Flaviu Sabãu, Secretar Sef Universitatea de Vest „Vasile Goldis”) alãturi de reprezentanti ai Bisericii (Teodor Staiu, Pastor)
În perioada de la înfiintare, respectiv din data de 05.07.2000 , Filiala Arad a Uniunii Mondiale a Românilor Liberi a desfãsurat o vie activitate, implicându-se în toate aspectele vietii sociale atât a Aradului cât, si mai larg în problematicile privind apãrarea intereselor românismului, a identitãtii, limbii si culturii române atât în tarã cât si în comunitãtile românesti trãitoare în afara granitelor României. Toate aceste activitãti au fost realizate în concordantã cu spiritul si menirea Uniunii Mondiale a Românilor Liberi asa cum sunt ele stipulate în Statutul UMRL.
Astfel, in luna August 2000 am organizat un Simpozion istoric cu titulatura "Adevarul despre Actul de la 23 August 1944 in Istoria Romanilor" la care au participat istorici, reprezentantii autoritatilor locale precum si martori si participanti la acele evenimente. Simpozionul a avut scopul de a incerca sã debaraseze populatia de obsesia acelor sarbatoriri de 23 August organizate in perioada comunista si sa arate cã acest Act Istoric, care a avut implicatii deosebite nu numai in istoria Românilor dar si a Europei, a fost realizat de doua institutii de baza ale statului si anume Casa Regalã si Armata Romãna. Simpozionul a fost bine primit si mediatizat si a avut un important impact in constiinta aradenilor.
In luna septembrie 2000 am organizat o intãlnire la Arad intre UMRL Arad si reprezentantii românilor de pe Valea Timocului din Yugoslavia. Aceastã intalnire a avut ca scop sensibilizarea autoritãtilor române fatã de situatia grea in care se afla comunitatea româneasca de pe Valea Timocului unde traiesc peste 1 milion de români care nu au nici o scoala sau clasã cu predare in limba româna, pastrând limba si obiceiurile numai oral, prin viu grai. Ca urmare am obtinut ca doi tineri de pe Valea Timocului sa studieze gratuit la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad si sã le fie asiguratã, tot gratuit, cazarea si masa. urmând a continua aceasta actiune in anul 2001 in cadrul Proiectului de Actiune al UMRL Arad.
În luna septembrie 2000, la initiativa Filialei Arad a Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, împreunã cu Sindicatul National al Tãranilor din România – PROPACT, Asociatia Fostilor Detinuti Politici Anticomunisti Arad, Asociatia „Amicii Regelui Mihai” si Fundatia Univerasitarã „Vasile Goldis” am înfiintat Forumul Formatiunilor Civice Arad, organism creat în ideea de a directiona societatea civicã într-un organism unitar pentru a mãrii eficienta actiunilor civice.
În luna Ianuarie 2001 am organizat comemorarea marelui român care a fost Ion Ratiu, actiune care s-a bucurat de o numeroasa prezentã din partea autoritatilor si a tuturor partidelor politice, mai putin PNTCD. Tot cu aceasta ocazie am realizat un parastas la Biserica Greco Catolica din Arad si unul la Biserica Ortodoxa din Lipova, unde regretatul Ion Ratiu avea cabinet parlamentar si obisnuia sa se opreascã ori de câte ori venea in Arad. Actiunea a avut ecou atat in presa locala cat si in cea nationalã, importante cotidiene nationale precum "Ziua", "National", etc. remarcând prin articole elogioase aceasta actiune.
Tot în luna ianuarie 2001 am participat, alãturi de numeroase alte formatiuni civice si personalitãti ale vietii sociale, culturale si politice din România si de peste hotare la actiunea de înaintare cãtre Parlamentul si Presidentia României a unui Memoriu prin care se cere ca ziua de 10 Mai sã fie decretatã ca Zi Nationalã a Independentei de Stat a României.
In luna Aprilie 2001, cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti, am organizat actiunea "Tineri pentru Tineri" prin care tineri din cadrul UMRL Arad ajutã tineri orfani de la Centrul de Plasament Nr.2 Arad. In acest fel fiecare tânãr UMRL-ist si-a ales un tânãr de la Centru spre a deveni prietenul lui, îl ajutã la realizarea temelor pentru scoala, la intelegerea nevoii de a studia, de a-si realiza o carierã, de a se integra in societate, se fac iesiri in oras la cofetarii sau cluburi pentru tineri. Aceastã actiune are un caracter permanent.
Tot in luna Aprilie 2000, in Duminica Tomii, zi in care se comemoreazã toti preotii ortodocsi români care au slujit in Ungaria, am organizat o deplasare in Ungaria la Gyula, centrul zonei cu populatie majoritar româneasca. La aceasta actiune au participat si studentii din cadrul Asociatiei Studentilor Ortodocsi Români de la Facultatea de Teologie din cadrul Universitãtii „Aurel Vlaicu” Arad. Aici am avut intalniri cu PreaSintitul Sofronie, Episcopul comunitatii Române din Ungaria, cu conducerea Autoguvernarii Române din Ungaria precum si cu tinerii români de la Liceul "Nicolae Bãlcescu" din Gyula cu care am si semnat un acord de colaborare pe viitor.
In luna mai, cu ocazia zilei de 1 Mai, am organizat un Ciclocros sub egida "Provocarea" in ideea de a sãrbãtorii in alt mod decât cu fanfare muncitoresti si cuvântãri comuniste Ziua Internationala a Muncii. Ciclocrosul a avut ca punct terminus Mãnãstirea de la Bodrog din apropierea Aradului, unde, la finele cursei, tinerii participanti s-au recules câteva momente. La acest Ciclocros am acordat premii in bani si obiecte, iar pentru a dezvolta si o parte educativa, atât de necesara pentru tinerii români dupa 50 de ani de comunism, am acordat premiu in bani si ultimului clasat pentru a sublinia ideea cã important este sa fii participativ si cã esti câstigãtor chiar dacã nu urci pe podium ci prin participare. Actiunea si spiritul ei educativ a fost bine apreciatã de catre tineri si presa localã.
Fãcând un corolar al acestor actiuni, putem sã concluzionãm cã în numai 10 luni de la înfiintare, Filiala Arad a Uniunii Mondiale a Românilor Liberi a realizat un numãr de 5 actiuni importante. Sigur cã se puteau realiza mult mai multe dar pentru acest interval scurt de timp si mai ales în conditiile în care nu s-au fixat si perceput cotizatii considerãm cã ne-am fãcut simtitã prezenta în peisajul civic arãdean si national.
Pentru perioada urmatoare, Filiala Arad a UMRL isi propune un proiect ambitios de realizare a unor actiuni care sa duca la corelationarea mai buna intre comunitatile de Romani traitoare in staele vecine Romaniei. Proiectul, denumit generic >ROMANI PENTRU ROMANI> vi-l redam mai jos cu rugamintea catre toti cei ce vorbesc si simt romaneste de a ne contacta, de a-si exprima parerea despre Proiect si de a pune umarul la realizarea lui. Nu trebuie sa uitam ca ceea ce ne defineste pe noi, ca de altfel si pe celelate natiuni, ceea ce ne da taria si legitimitatea in concertul natiunilor sunt tocmai aceste valori esentiale si anume Limba, Cultura, Traditia si Istoria. Sa le promovam, deci, si mai cu seama acolo unde ele se afla in mare pericol de a disparea, in comunitatile Romanesti traitoare in afara granitelor PATRIEI MAMA. Sa ne aducem aminte ca >Numai in Unire sta Puterea> si sa nu-i uitam pe fratii nostri traitori pe alte pamanturi decat cele romanesti asa cum s-a intamplat in anii de trista aducere aminte ai comunismului. Aduceti-va aminte de cuvintele lui Nicolae Iorga >Natiunea care-si uita Istoria, merita sa o retraiasca> . Va asteptam, asadar, ca impreuna sa realizam ceea ce se pare ca nici un Guvern PostDecembrist nu a putu sau nu a vrut sa faca >Un spatiu spiritual Romanesc de la Marea Egee pana la Marea Neagra si de la Marea Adriatica pana la Arcul Carpatin, adica acolo unde exista oameni care vorbesc si gandesc romaneste>
PROIECT DE ACTIUNE
DENUMIRE PROIECT : “ROMÂNI PENTRU ROMÂNI”
REALIZATOR : UNIUNEA MONDIALÃ A ROMÂNILOR LIBERI, Filiala Arad în colaborare cu COMITETUL INTERNATIONAL AL U.M.R.L.
DATA REALIZÃRII : Iunie 2001 – Mai 2003
TIPUL DE PROIECT : Activitate socialã si culturalã
LOCUL DE DESFÃSURARE : Municipiul Arad si în cadrul Comunitãtilor românesti din afara granitelor din Ungaria, Yugoslavia, Macedonia, Muntenegru, Ucraina, Rep. Moldova, Grecia, Turcia, Croatia si Bulgaria
Pornind de la realitãtile actuale ale României secolului XXI, considerãm necesarã implicarea mai acutã a organismelor societãtii civice în problemele cu care se confruntã întrega societate româneascã în dorinta de a tranzita de la comunism cãtre o democratie realã.
Europa însãsi se aflã, la începutul Mileniului III, într-o continuã cãutare în procesul de realizare a unui spatiu european unic, în care valorile democratice sã stea la baza relatiilor între natiuni.
Considerãm cã o Europã Unitã puternicã nu se poate realiza decât prin uniunea unor natiuni puternice.
Iatã de ce, credem cã este de datoria noastrã sã ne implicãm în activitatea de promovare a valorilor Neamului Românesc atât în interiorul tãrii cât, mai ales, în cadrul comunitãtilor românesti trãitoare în afara granitelor Patriei Mamã
Uniunea Mondialã a Românilor Liberi, Filiala Arad doreste sã lanseze un Program de promovare a limbii, culturii, traditiilor si identitãtii românesti în cadrul comunitãtilor românesti aflate în statele vecine nouã si mai cu seamã în acelea din Ungaria, Ucraina, Macedonia, Yugoslavia, Muntenegru, Grecia, Turcia, Croatia si Bulgaria.
Dorim sã realizãm legãturi culturale si sociale cu aceste comunitãti spre a promova valorile eterne ale Neamului Românesc si a crea o punte în spatiu si timp între românii de pretutindeni, de a contribui, astfel, la pãstrarea traditiilor si culturii române si mai ales de a crea un spatiu spiritual românesc care sã ducã la apropierea acestor comunitãti de Patria Mamã, ROMÂNIA.
Aceastã actiune, denumitã generic „ROMÂNI PENTRU ROMÂNI” se va desfãsura în douã etape distincte, astfel :
ETAPA I
Se va desfãsura în perioada 01. Iulie 2001 – 01.Decembrie 2002 si are ca scop identificarea comunitãtilor de români care trãiesc în statele vecine nouã si realizarea unui prim contact cu acestea. Acest prim contact are rolul de a stabiliza legãturi între Uniunea Mondialã a Românilor Liberi si aceste comunitãti în ideea identificãrii problematicilor cu care se confruntã ele în pãstrarea si promovarea limbii, culturii si traditiilor românesti.
Termenul de realizare a acestei etape este 15.10.2002. În cadrul acestui termen se vor realiza urmãtoarele actiuni :
a) identificarea comunitãtilor românesti din Yugoslavia si contactarea acestora. Termen : luna Iulie 2001
b) identificarea comunitãtilor românesti din Turcia si contactarea acestora. Termen : luna August 2001
c) identificarea comunitãtilor românesti din Grecia si contactarea acestora. Termen : luna Septembrie 2001
d) identificarea comunitãtilor românesti din Bulgaria si contactarea acestora. Termen : luna Octombrie 2002
e) identificarea comunitãtilor românesti din Macedonia si contactarea acestora.Termen : luna Februarie 2002
f) identificarea comunitãtilor românesti din Muntenegru si contactarea acestora. Termen : luna Martie 2001
g) identificarea comunitãtilor românesti din Ucraina si contactarea acestora. Termen : luna Aprilie 2002
h) identificarea comunitãtilor românesti din Ungaria si contactarea acestora. Termen : luna Mai 2002
i) identificarea comunitãtilor românesti din Croatia si contactarea acestora. Termen : luna Iunie 2002
j) Pregãtirea „Programului de Cooperare ROMÂNI PENTRU ROMÂNI” si a Congresului Românilor de Pretutindeni. Termen : Iulie – Noiembrie 2002
k) Desfãsurarea Congresului Românilor de Pretutindeni. Termen : 1 Decembrie 2002 la Arad.
În aceastã etapã se vor organiza manifestãri culturale traditionale românesti, Festivaluri ale portului si cântecului popular românesc, tabere pentru tineri, cursuri de aprofundare a limbii si culturii române precum si diverse alte manifestãri privitoare la credinta crestinã ortodocsã specificã neamului românesc.
Dorim sã asigurãm posibilitatea tinerilor din aceste zone de a studia în România si îndeosebi celor de doresc sã urmeze Licee Pedagogice sau Colegii Pedagogice pentru a deveni învãtãtori si, în acest fel, a duce mai departe flacãra vie a Neamului Românesc
ETAPA II
Aceastã etapã va debuta cu Congresul Românilor de Pretutindeni, ocazie cu care se va stabili un Program concret de cooperare între Uniunea Mondialã a Românilor Liberi si Comunitãtile de români ce trãiesc în afara granitelor patriei mamã. Etapa a II a se va desfãsura pe perioada 1 Decembrie 2002 – 10 Mai 2003, când va avea loc al Doilea Congres al Românilor de Pretutindeni.
Dorim ca Programul „ROMÂNI PENTRU ROMÂNI” sã devinã o permanentã în activitatea si gândirea noastrã, astfel încât românii care trãiesc în afara granitelor României sã aibã un contact permanent si nemijlocit cu Patria Mamã
PRESEDINTE,
Prof. Ing. IOAN GABOR

 NIHIL SINE DEO
NIHIL SINE REX
Stimate Domnule Dr. Anghelescu,
Am trimis pentru publicare articolul: "Majestatea Sa Regele Simeon II, Speranta Bulgarilor", iar Secretariatului Majestatii Sale Regelui Simeon II, i-am transmis, in data de 16 Iunie, scrisoare E-mail cu Felicitari cu ocazia Zilei de Nastere a Suveranului si pentru Victoria in Alegeri, scrisoare a carei copie v-o transmit si Dvs.
Multumesc mult pentru ultimul mesaj. Victorie, Victorie, Victorie! Nespusa bucurie pentru Monarhistii Romani din Tara si din Exil.
As fi bucuros daca in perioada imediat urmatoare am face un lobby intens pentru Ziua Internationala a Monarhiei, pentru a avea acceptul Organizatiilor Monarhiste.
Doamne ocroteste Patria Romana si pe Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei!
Va rog sa aveti amabilitatea sa analizati acest material si sa avansati spre publicare ceea ce credeti ca este oportun. Multumesc.
Va dorim din tot sufletul cele mai sincere urari de sanatate si bucurii.
Transmiteti respectuoase sarutari de maini Mamei Dvs.
Cu alese sentimente
Al Dvs. sincer
Majestatea Sa Regele Simeon II, speranta bulgarilor.
Aici BBC! Difuzam pe FM si in banda de unde scurte ....In urmatoarele 15 minute, BBC va invita sa ascultati a doua transmisiune a diminetii ....Buletinul de stiri BBC cu .... In Bulgaria se desfasoara la aceasta ora Alegeri Generale. Potrivit ultimului sondaj de opinie, in preferintele electoratului conduce formatiunea politica a Regelui Simeon al II-lea. In eventualitatea ca partidul Regelui Simeon ar castiga alegerile, nu este clar ce rol va juca fostul Suveran. In campania electorala acesta a spus ca prioritatile sale vor fi reducerea saraciei si coruptiei si nu Restaurarea Monarhiei...(...).
Ascultatorii romani din Tara si Exil, ai postului de radio BBC raman pe ganduri, dar in Romania ce va aduce ziua de maine? In acest moment, se pare ca pentru tarile din Estul Europei solutia preconizata de M.S. Regele Simeon II al Bulgarilor, pentru revenirea la normalitate si prosperitate, este cea mai potrivita, bazata pe realitatile economice, politice si sociale ale Tarii. Cu 48 de ore inaintea scrutinului nu existau incertitudini in ceea ce priveste structura viitorului Parlament bulgar. Bulgarii considera ca: "Regele Simeon intruchipeaza moralitatea: personalitatea sa il diferentiaza de ceilalti oameni politici". Regele vorbeste putin dar dorim sa "indeplineasca ceea ce zice", fiindca "in ultimii zece ani, mai mult s-a vorbit decat s-a facut". Alta opinie: "Regele m-a impresionat prin modestia si prin comportamentul sau spontan".
Majestatea Sa, Regele, Simeon II, considera ca nici un sacrificiu nu este prea mare pentru salvarea Natiunii Bulgare. Regele, apare drept personalitateea cea mai iubita in acest moment, cu o rata de popularitate de 63%, cu toate ca numai 14,5% din populatie doreste reintoarcerea la monarhie. Un sondaj de opinie dat publicitatii, joi, de BTA, arata ca "Miscarea Nationala Simeon II" obtinea 42,17% din optiunile electoratului, urmata de "Fortele Democrate Unite" (coalitia aflata la guvernare din 1997) - cu 27,62%, de "Coalitia pentru Bulgaria" de stanga - cu 17,18% si de "Miscarea pentru Drepturi si Libertati", a etnicilor turci, cu 5,32%.
Rezultatul unui sondaj de opinie efectuat in perioada 29 mai - 2 iunie 2001, in Romania, pe un esantion de 1263 de persoane, a aratat ca mai mult de jumatate dintre romani - 51,3% - considera ca revenirea in tara a Majestatii Sale, Regelui Mihai I, este un lucru bun sau foarte bun. Este imbucurator faptul ca marea majoritate a tinerilor din Tara si Exil considera ca Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei, este speranta viitorului Romaniei. Viitorul consta in democratie, iar democratia nu o pot face comunistii, declarau tinerii romani in timpul unei manifestatii in fata Ambasadei Romane din Bruxelles. Indemnul lor a fost: Daca nu va e frica si sunteti uniti, treziti-va si eliberati-va. Tinerii din Chisinau, la o actiune de protest, in 2 martie 2001, scandau lozincile: "Viitorul fara comunism", "Nu am luptat in zadar in 1992", "Avem doar o singura limba - romana", "Spunem astazi nu comunismului", "Jos comunismul", "Noi suntem romani!" si au intonat Imnul Romaniei.
Constatam cu tristete ca in Romania, in acest moment, romanilor li se ofera tot comunismul, deci sinuciderea colectiva. La viitoarele alegeri, ei vor avea posibilitatea sa aleaga intre PCR si PCR, deoarece PDSR-ul, actualul partid de guvernamant, si-a schimbat numele in PSD, in urma fuziunii cu PSDR-ul. Liderii spera ca "noul" partid va deveni "membru" al Internationalei Socialiste.
La 11 martie 1990, in Piata Operei din Timisoara, 15.000 de romani salutau Proclamatia initiata de Deputatul de Timis, Dl. George Serban. Punctul 8 al Proclamatiei propune ca fostii demnitari si lideri ai fostului Regim - membri ai CC al PCR (PMR), activisti, magistrati, procurori care au pronuntat sentinte de condamnare pe motive politice, colaboratori ai Securitatii -, sa nu aibe acces la functii publice, timp de 10 ani de la adoptarea legii. Dar, in martie 1997, la Timisoara, Emil Constantinescu s-a opus aplicãrii Punctului 8 al Proclamatiei, declarând ca nu e democratic sã-ti elimini adversarii, fie ei fosti activisti, sau responsabili ai politiei politice, printr-o lege care sa le interzicã prezenta pe scena politicã pe o perioadã determinatã. Ar fi un prost semnal si o dovadã de lipsã de bãrbãtie politicã, a spus presedintele.
Dupa alegerile din Noiembrie 1996, Presedintele Republicii, Emil Constantinescu, declara: "Rolul presedintelui este si acela de a garanta cã promisiunile fãcute vor fi respectate (…). Dar Presedintele Republicii nu a precizat cui au fost facute promisiunile, SRI-ului KGB-ului sau Natiunii Romane.
Dacã s-ar fi acceptat Proclamatia de la Timisoara, cel putin jumãtate din partidele actuale, în primul rând PDSR, n-ar mai fi existat. Punctul 8, in special, ar fi permis o ruptura cu vechile structuri comuniste, promovarea unor valori tinere si competitive, mai multa credibilitate pentru tara si accesul la credite internationale. Legile proprietatii, integrarea in Uniunea Europeana si primirea in NATO ar fi fost indeplinite demult.
In 1992 si apoi in 1997, bulgarii au votat legi prin care se interzicea fostilor lideri ai Partidului Comunist accesul la posturi de raspundere, de parca la ei s-ar fi adoptat punctul 8 de la Timisoara. Parlamentul Bulgar a adoptat o lege potrivit cãreia regimul comunist este calificat drept ilegitim, dechizând astfel calea de a aduce în fata tribunalului a celor care au comis crime în timpul acestui regim. Conform textului acestei legi, "conducatorii Partidului Comunist, la toate nivelurile, sunt raspunzatori de distrugerea valorilor traditionale ale civilizatiei europene, de declinul moral si economic al statului si de recurgerea permanenta la teroare". Textul legii precizeaza ca regimul a fost responsabil de "executii, tratament inuman aplicat in inchisori si in lagare, de torturi si de violente de neinchipuit", In fine, Partidul Comunist este acuzat de a fi "supus interesele Bulgariei unui alt stat, adica Uniunii Sovietice, "intr-atat incat Bulgaria sa-si piarda suveranitatea".
Este uimitor si imbucurator ca "Miscarea Nationala Simeon II" ia fiinta la 6 Aprilie 2001, iar in 17 iunie a.c., castiga Alegerile Generale din Bulgaria. Dumnezeu a intors fata catre bulgari. Constatam cu tristete ca, in Romania, Partidele cu o veche traditie in viata politica, vegeteaza astazi in afara Parlamentului, iar marea majoritate a romanilor si-a pierdut increderea in partidele politice. Motivele sunt cunoscute.
Comisia Electorala Bulgara a acceptat, in ultima zi a inregistrarilor, ca "Miscarea Nationala Simeon II" sa ia parte in alegerile palamentare din luna viitoare (Miscarea il sprijina pe Regele Simeon II). Seful formal al Miscarii va fi un politician putin cunoscut acum, Vessela Draganova. Schimbarea se produce tocmai cand exista semne ca Miscarea se bucura de un puternic sprijin din partea populatiei. Sondajele de opinie sugereaza ca Miscarea se bazeaza pe deziluzia bulgarilor fata de politica post-comunista si are sanse reale de a castiga alegerile. Un sondaj efectuat la sfarsitul lui Mai a aratat ca daca alegerile ar fi avut loc atunci, 43.2% din votanti ar fi votat Miscarea Nationala Simeon II. (Royal News: May 2001)
Biografia Majestatii Sale, Regelui Simeon II al Bulgariei.
Fiul Regelui Boris III (Casa de Saxe-Coburg) si al Reginei Joanna (Casa de Savoy), Regele Simeon II s-a nascut la Sofia la 16 Iunie 1937. Poporul bulgar a primit cu entuziasm evenimentul
Mostenitorul tronului, Printul de Tirnovo, si-a petrecut primii ani ai copilariei cu parintii si sora mai in varsta, Printesa Marie-Louise, la palatul de la Vrana, langa Sofia, unde a inceput scoala.
Dupa moartea subita a Regelui Boris, la 28 August 1943, el urca pe tron ca Regele Simeon II. Fiind minor, in acord cu Constitutia de la Tirnovo, s-a format un Consiliu de Regenta, alcatuit din trei membri.
Dupa lovitura de stat comunista din septembrie 1944, Majestatea Sa ramane pe tron, desi unchiul sau, Printul Kyril, care era unul dintre Regenti, a fost executat impreuna cu ceilalti doi regenti si cu majoritatea liderilor si intelectualilor bulgari. La 16 Septembrie 1946 a avut loc un referendum regizat de comunisti cu sprijinul unitatilor Armatei Sovietice stationate in Bulgaria. Fara a abdica, Regele Simeon a parasit Bulgaria impreuna cu familia si o mica suita.
Via Istambul, Exilatii Regali au ajuns la Alexandria, in Egipt, unde tanarul Rege a urmat o scoala engleza - Colegiul Victoria.
In Iulie 1951, Guvernul Spaniol acorda azil Familiei Regale Spaniole, permitandu-i sa se stabileasca la Madrid.
La implinirea varstei de 18 ani, la 16 Iunie 1955, MS Regele a dat o proclamatie a carei semnificatie nu si-a pierdut actualitatea.
Un an mai tarziu, Majestatea Sa termina Liceul Francez din Madrid, dar din cauza numeroaselor activitati nu poate frecventa in mod regulat universitatea, studiind acasa dreptul si stiintele politice.
In 1958, Majestatea Sa, se inscrie "cadet Rylski" la colegiul Academiei Militare Valley Forge din Pennsylvania SU, pe care il termina in 1959 cu gradul de Locotenent 2.
In toti acesti ani, Regele Simeon a luat parte in mod activ la toate activitatile care priveau Bulgaria si refugiatii ei. In acelasi timp a condus propriul busuness ceea ce i-a permis sa ajute financiar nenumarati concetateni. Activitatile diverse ale Regelui si legaturile internationale extinse pe care le are i-au dat posibilitatea sa calatoreasca mult. El a declarat odata: "Exilul este cea mai buna scoala pentru un Rege, cu conditia sa se poata intoarce!"
In afara de bulgara, Majestatea Sa vorbeste fluent engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, si mai destul de bine araba si portugheza. Citeste cu aviditate, in special istorie. Hobby: Munca. Muzica: Religioasa Slavonica. Sport: Schii si plimbari.
Casatorit in 1962 cu Dona Margarita Gomez-Acebo y Cejuela, Majestatile Lor au cinci copii:
Kardam, Print de Tirnovo, nascut la 2 Decembrie 1963. Studii: Pennsylvania State University, M.S. Agricultural Economics (1989); Clark University, B.A. International Economics and Philosophy (1986).
Kyril, Print de Preslav (casatorit), nascut la 11 Iulie 1964. Studii: Princeton University, B.A. Pysics and Corporate Finance (1986).
Kubrat, Print de Panagiurishte (castorit), nascut la 5 Noiembrie 1965. Studii: Universitatea din Navarra, Pamplona, M.D. General Surgery, sistem digestiv (1990).
Konstantin-Assen, Print de Vidin (casatorit), nascut la 5 Decembrie 1967. Studii: ICADE, Business Administration (1990)
Kalina, Printesa Bulgara, nascuta la 19 Ianuarie 1972. Este studenta.
Declaratia Regelui Simeon la Sofia
Compatrioti,
Astazi este o zi decisiva in viata mea. Timp de cateva decenii am considerat ca este de datoria mea sa va servesc. Timp de cateva decenii am indurat ca si voi aceeasi soarta nefericita. Dar, nu mi-am pierdut niciodata credinta intr-o Bulgarie libera si puternica. Am fost fericit la sfarsitul lui 1989, cand dictatura s-a prabusit, si in intreaga Europa de Est a reinviat posibilitatea unei vieti demne si a succesului. Mai tarziu, a fost dureros sa constat ca, in Bulgaria, visurile au fost inlocuite cu saracie si disperare. In aceasta perioada, nimic n-a fost mai dureros ca strigatul de ajutor al sutelor de compatrioti care traiesc la limita existentei umane. Am facut ce-am putut, si, intr-o anumita masura, ceea ce mi s-a permis sa fac.
Nu ignor unele realizari ale Bulgariei in politica externa, sau unele directii pozitive in dezvoltarea economiei, din perioada 1999-2000. Totusi, ininte de toate, domina tristetea si supararea crescanda a multor oameni. Nu este acceptabil, nici din punc de vedere moral, nici politic, ca, in acord cu standardele de viata europene, majoritatea populatiei Bulgariei, inclusiv cea care locuieste la tara si in orasele mici, sa traiasca in mizerie, iar unii politicieni sa traiasca intr-o opulenta inexplicabila; nu e permis ca mii din fiicele si fiii nostri sa paraseasca Bulgaria, fortati de lipsa de perspective; nu e posibil ca aproape jumatate din electorat sa nu vada nici motivul nici partidul cu care sa voteze.
Sistemul politic si moravurile trebuie schimbate imediat. Trebuie sa existe integritate, integritate in toate! Atat pentru Bulgaria cat si pentru mine a venit un moment crucial. Ceea ce ma sustine este increderea voastra si asteptarile a sute de mii de concetateni. Sunt hotarat, mai mult ca niciodata, sa-mi indeplinesc datoria fata de Bulgaria, daca voi avea sprijinul vostru majoritar in viitoarele alegeri parlamentare.
Compatrioti,
Astazi doresc sa declar intentia mea de a pune bazele unei miscari in numele unei noi etici in politica, al unor noi decizii in economie, cu idei noi (pentru Bulgaria) si cu conducatori noi. Prin aceasta chemare, pun bazele "Miscarii Nationale Simeon II", cu scopul de a indeplini trei obiective:
Primul, schimbarea imediata si calitativa a standardului de viata, prin transformarea economiei intr-o economie de piata functionala, in acord cu criteriile de admitere in Uniunea Europeana, si prin cresterea circulatie capitalului global. Sunt pregatit sa propun un sistem de masuri economice si de parteneriat, care sa dea rezultat in decurs de 800 de zile, si care, bazat pe bine-cunoscutei etici a muncii bulgare, precum si pe indemanarea antreprenorilor, va schimba viata noastra.
Al doilea, de a abandona partizanatul politic si de a unifica natiunea bulgara in jurul idealurilor istorice si al valorilor care i-au mentinut gloria de-a lungul istoriei de 1300 de ani.
Al treilea, de a introduce noi reglementari si institutii pentru a elimina coruptia, care este principalul dusman al Bulgariei, care este cauza saraciei si a absentei investitorilor straini.
Am increderea ca adevaratul inceput al "Miscarii Nationale Simeon II" il vor constitui viitoarele alegeri . Votand pentru Miscare, veti deveni adevaratii ei fondatori, si veti alege deputatii care se vor dedica in intregime scopurilor si idealurilor ei.
Aceasta Miscare nu va fi o coalitie a partidelor politice existente si nici o uniune a liderilor politici. Personalitatile politice sau partidele nu sunt in obiectivul Miscarii, deoarece eu nu ma confrunt cu nici unul din ele. Miscarea are un singur obiectiv: problemele zilnice ale poporului bulgar. "Miscarea Nationala Simeon II" va propune idei noi si va cere sprijinul public si consensul pentru realizarea lor, in numele unei vieti mai bune pentru toti concetatenii mei, indiferent de afiliatia lor politica sau de originea lor etnica.
Ma bazez pe sprijinul fara rezerve al tuturor celor care au avut intotdeauna incredere in mine. Ma bazez, in special, pe tinerii cu inalta calificare, care vor fi principalii mei aliati in realizarea schimbarilor propuse. De asemenea, ma bazez pe miile de bulgari din strainatate, care se gandesc la Bulgaria si vor s-o ajute.
Cea mai mare dorinta a mea este de a da o motivatie celor care nu s-au hotarat inca sa voteze la 17 Iunie, sau celor care vor vota, nu incurajati de schimbare, ci de frica reintoarcerii la trecut.
Acesta este adevaratul inteles al rolului meu public ca si al Miscarii Nationale a carei baze au fost puse astazi.
Dupa intalnirile noastre si dupa indeplinirea unor criterii, invit un numar cerut de cetateni sa completeze formularele pentru Miscare si sa se dedice misiunii de a fi, in adevaratul inteles al cuvantului, reprezentantii poporului. As dori sa vad ca majoritatea viitorilor deputati sunt, in primul rand, oameni care in ultimul deceniu, pur si simplu, au muncit, s-au zbatut si au crezut intr-un viitor mai bun al Bulgariei. Desigur, invit si pe cei care au fost implicati in politica datorita aptitudinilor si experientei lor. Inteleg pe deplin ca furtunile politice n-au crutat reputatia nimanui. As dori sa avem un numar mai mare de femei-deputat, pentru ca, eu cred ca prin participarea femeilor politica devine mai umana, si prin urmare, mai de succes. Am apreciat intotdeauna oamenii dupa competenta lor, si nu am incredere in pozitii obtinute pe criterii de rudenie sau afiliatii de partid.
Doresc sa va asigur ca "Miscarea Nationala Simeon II" va avea mecanismele necesare de a trage la raspundere deputatii, in fata celor care i-au votat. Oricine accepta invitatia mea trebuie sa se dedice scopurilor Miscarii, inaltei ei etici politice, si sa fie pregatit sa demisioneze cand increderea in el s-a diminuat.
Concetateni,
Inteleg responsabilitatea care mi-o asum astazi. Am ales drumul cel mai dificil, dar este singurul care duce la reinvierea spirituala si economica a Bulgariei.
Unii pretind ca legea lansata cu cateva zile in urma, si care reglementeaza formarea de noi partide politice si de noi miscari, a avut scopul sa va impiedice sa ma urmati pe calea care v-am propus-o astazi. Refuz sa cred ca acest lucru ar fi posibil intr-o democratie europeana in formare, asa cum este Bulgaria.
Astept cu nerabdare viitoarele intalniri cu voi. Intalnirea noastra va fi una a sperantei a deciziilor si hotararii pentru schimbari.
In acest moment istoric, singurul motiv pentru care am ales sa fiu liderul Miscarii este de a lucra pentru binele Bulgariei. Taria mea se bazeaza pe sprijinul vostru. Impreuna vom reusi pentru ca "uniti noi rezistam"
Dumnezeu sa ne ajute!
Simeon II
Sofia, Aprilie 6, 2001
..........................
"Suntem bucurosi ca Exilul Majestatii Voastre a luat sfarsit. Majestatea Voastra va conduce cu intelepciune poporul bulgar spre reala Democratie, Pace si Prosperitate.
Exilul Romanilor continua. Noi ne gandim la cuvintele Regelui Umberto II:
Nu exista pedeapsa mai mare decat pedeapsa cu Exilul; Nu exista durere mai mare ca durerea de a nu putea sa te intorci in locul in care te-ai nascut. Este ca si condamnarea de a nu putea sa-ti vezi mama tot restul vietii, deoarece Patria este ca si o Mama, iar eu sunt singurul italian condamnat pe viata, desi n-am ofensat niciodata Italia."
Permiteti-ne sa felicitam "Miscarea Nationala Simeon II" pentru victoria ei in alegeri. Astfel, se deschide o noua pagina in Istoria Europei. Prin vointa Majestatii Voastre, Bulgaria devine model pentru tarile din Estul Europei, fiind prima tara din aceasta regiune in drumul ei spre Libertate prin restaurarea Monarhiei Constitutionale.
....................................
(Mesaj adresat Majestatii Sale, Regelui Simeon II al Bulgarilor, cu ocazia aniversarii Zilei de Nastere si Victoriei in Alegeri)
Dr. Vasile V.Trif
16 Iunie 2001, Australia
.