Romanul Liber Pagini Electronice     |     home
back to    Romanul Liber Pagini Electronice
Nr4/2001
Corespondenta din Australia

 Constitutia noastra cea de toate zilele
"Istoria noastra cea de lacrimi stoarsa va tine minte si-ntre foi va strange pe-acest Danubiu care varsa pe trei guri apa, iar pe-a patra, sange" (Canalul Mortii -Robert Cahuleanu)
De ce revenim la subiectul: Constitutia din ’23?. Deoarece din nou se nesocotesc drepturile si libertatile romanilor prin
Art 27 din Legea secretului de stat, votata de Parlament in data de 8 Martie 2001.
"Divulgarea, difuzarea, publicarea, precum si folosirea ori transmiterea fara drept, sub orice forma, a informatiilor secrete de stat, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi".
Cat cinism in motto-ul Presedintelui din pagina de pe Internet: "…Va chem alaturi de mine sub deviza "Aproape de oameni, impreuna cu ei". Sa intoarcem pagina si sa scriem un nou capitol al istoriei noastre. Sa facem astfel incat peste ani sa fim mandri de determinarea si de munca noastra grea, intr-un moment in care multi isi pierdusera speranta …".(Ion Iliescu, Presedintele Romaniei).
Ar mai fi timp pentru a opri aceasta lege, deoarece, pentru a intra in vigoare, ea trebuie sa fie aprobata de Curtea Constitutionala si Presedinte. Romanii isi dau seama cine a fost initiatorul acestei legi. Curtea Constitutionala care a considerat ca Dl. Ion Iliescu este numai la al doilea mandat, a facut numai o simpla sesizare. Oare Presedintele Iliescu va trimite inapoi pentru rediscutare in cele doua Camere a Legii votata de catre Parlament?
Daca Constitutia din ’23 era functionala, aceasta lege nici nu putea fi initiata, deoarece chiar initierea ei era considerata un act anticonstitutional.
Ce urmareste de fapt aceasta lege este clar prezentat in presa. Cateva titluri sunt relevante: Legea secretului de stat suprima libertatea presei; Noua Putere ii trimite pe ziaristi la puscarie; "Firul rosu", secret de stat; Hotia la secret; SRI-ul revine in fabrici si uzine; O importanta organizatie internationala de aparare a libertatii de expresie trage un semnal de alarma; Turnatoria la servici devine obligatorie;….
Romanii isi dau seama cum a reactionat Justitia Franceza cand a aflat ca operatiunile "bandei organizate" vor deveni secret de stat. La 17 Februarie 1998, "Procurorul General al Romaniei adreseaza salutul sau Domnului Procuror al Republicii de pe langa Tribunalul de Mare Instanta din Paris si, in virtutea bunelor relatii existente intre tarile noastre, are onoarea sa va solicite prin Comisia Rogatorie obtinerea anumitor informatii absolut necesare cu privire la activitatea desfasurata in tara dumneavoastra de Societatea "Groupe Saintonge Editions".
"Cererea noastra se intemeiaza pe prevederile art.1 din Conventia dintre Romania si Republica Franceza privind asistenta juridica in materie penala si extradarea, semnata la Paris la 5 noiembrie 1974, si pe prevederile art. 514 din Codul de procedura penala roman, cu privire la efectuarea actelor procedurale in strainatate."
Vis-a-vis de Art. 27, modul in care Constitutia din ’23 garanta drepturile si libertatile romanilor sunt cuprinse in TITLUL II, Despre Drepturile Romanilor.
Art. 25. – Constitutiunea garanteaza tuturor libertatea de a comunica si publica ideile si opiniunile lor prin grai, prin scris si prin presa, fiecare fiind raspunzator de abuzul acestor libertati in cazurile determinate prin codicele penal, care nici intr-un caz nu va putea restrange dreptul in sine.
Nici o lege exceptionala nu se va putea infiinta in aceasta materie.
Nici cenzura, nici alta masura preventiva pentru aparitiunea, vinderea sau distributiunea oricarei publicatiuni nu se va putea infiinta.
Nu este nevoe de autorizatiunea prealabila a nici unei autoritati pentru aparitiunea oricarei publicatiuni.
Nici o cautiune nu se va cere dela ziaristi, scriitori, editori, tipografi si litografi.
Presa nu va fi pusa nici odata sub regimul avertismentelor.
Nici un ziar sau publicatiune nu va putea fi suspendat sau suprimat.
Orice publicatiune periodica de orice natura va trebui sa aiba un director raspunzator. Directorul sau redactorul vor trebui sa se bucure de drepturile civile si politice. Numele directorului si numele redactorului vor figura vizibil si permanent in fruntea publicatiunii.
Inainte de aparitiunea publicatiunii periodice, proprietarul ei e obligat a declara si inscrie numele sau la tribunalul de comert.
Sanctiunile acestor dispozitiuni se vor prevedea prin legi speciale.

Art. 26. – In ce priveste publicatiunile neperiodice, raspunzator de scrierile sale este autorul, in lipsa acestuia editorul ; patronul tipogafiei raspunde cand autorul si editorul nu au fost descoperiti. (…) Arestul preventiv in materie de presa este interzis.
Acum ne dam seama de impactul Constitutiei asupra vietii zilnice. Intotdeauna exista, explicit sau nu, o cauza "constitutionala" pentru derularea, într-o directie sau alta, a evenimentelor, directie care, la prima vedere, pare greu de înteles, enigmatica, sau irationala. Constitutia avand un impact direct si imediat asupra unui domeniu vast de probleme, afecteaza relatiile economice si politice, reglementeaza afacerile, relatiile industriale si protectia mediului, dirijeaza mass-media si relatiile sociale, controleaza protectia drepturilor omului si relatiile internationale,….Explicatia faptului ca un guvern nu a facut ceva, sau nu a facut-o mai bine sau diferit, poate fi gasita in Constitutie.
Ultima Constitutie Democratica a României a fost Constitutia din ’23, una din cele mai democratice Constitutii din Europa, care a fost abrogata dupa 30 Decembrie 1947, cand Majestatea Sa, Regele Mihai I al României a fost obligat sa plece în Exil. Odata cu abrogarea Constitutiei Democratice a fost schimbata si Forma de Organizare Statala - Monarhie Constitutionala, fiind impusa de ocupant, republica populara, apoi cea socialista, dupa modelul rasaritean. Constitutiile care au urmat, cele din 13 aprilie 1948, 24 septembrie 1952, 21 august 1965, cat si cea din 8 decembrie 1991, au constituit si constituie temelia statului socialist.
In aceasta zi trista, 30 Decembrie 1947, a fost convocata o sedinta fulger a Consiliului de Ministri (ora 15.30) la care a participat si Presedintele Camerei Deputatilor, Mihail Sadoveanu. Sedinta a fost prezidata de P. Groza care a prezentat actul de abdicare a Majestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei. Actul fusese adus de la Moscova de Bodnaras, si impus cu forta Majestatii Sale. La sedinta Consiliului de Ministri, s-a dat o proclamatie in care se "consemna hotararea de instaurare in Romania a unei forme republicane de guvernamant". A urmat convocarea Adunarii Deputatilor (ora 19.10), sub presedentia lui Sadoveanu. In numai 45 de minute au luat cuvantul P. Groza, M. Sadoveanu, Gh. Apostol, Gh. Nichiti, M. Belea.; au depus juramantul 4 dintre cei 5 membri ai prezidiului RPR, si a fost votata si apoi promulgata "Legea pentru constituirea Statului Roman in RPR". S-a ovationat indelung.
In mai putin de 8 ore fusese "decisa" forma "republicana" de guvernamant. Prin revizuirea Constitutiei? Nu! Prin Referendum? Nu! …..Dintr-o tara libera, cu o Constitutie Democratica, Romania a devenit o colonie, cu o pseudo-Constitutie.
Sa ne amintim momente din Istoria Romaniei:
La un moment de rascruce, cand peste 60% din teritoriul tarii era sub ocupatie germana (1917), si bolsevismul cuprindea mase tot mai mari de ostasi rusi, existand pericolul contaminarii armatei romane de acest flagel, REGELE FERDINAND si REGINA MARIA, strabatand transeele sub ploaia de gloante, i-au imbarbatat pe taranii ostasi, le-au cerut un efort suprem pentru a salva tara de la dezastru si le-au promis ca rasplata, o larga reforma agrara si electorala.
Pentru ca reforma sa se efectueze cu operativitate, pe 29 iunie 1917, a fost convocata la Iasi, Adunarea Constituanta care a modificat Constitutia, si a stabilit expropierea terenurilor cultivate ale Domeniilor Coroanei, ale supusilor statelor straine, ale marilor proprietari, ale terenurilor absenteistilor, ale mosiilor arendate pe 10 ani neintrerupt, ale celor ce au comis crime impotriva statului, ale dezertorilor la inamic si ale altor categorii.
Constitutia din ’23, prin Art.17, a garantat noua forma de proprietate precum si votul universal direct si secret al fiecarui cetatean roman. Astfel, taranii au castigat, odata cu independenta economica si independenta politica, demnitatea morala si o pozitie consolidata in noua societate democratica.
Noi, romanii, nu suntem atat de naivi incat sa credem ca, in anul 2001, in Romania, comunistii vor face concesii Democratiei si Monarhiei, cand la Moscova este instalat la putere KGB-ul.
Pentru a cunoaste drepturile pe care le-au avut romanii si pe care pot sa le aiba prin revenirea la Constitutia din ’23, este necesar sa cunoasca aceasta Constitutie si sa lupte pentru revenirea la ea. De aceea se face un APEL catre fratii nostri din Tara si din Exil, de a promova acest deziderat. Constitutia din ’23 – Libertatea Patriei.
"Infrant nu esti atunci cand sangeri, nici ochii cand in lacrimi ti-s. Adevaratele infrangeri sunt renuntarile la vis. (Radu Gyr)
Dr. Vasile V.Trif
22 Martie 2001, Australia

Corespondenta din Canada
 MAREA MASINATIUNE.Trebuie sa recunoastem ca ne-au pacalit  si ne-au dus de nas cum au vrut  cat au vrut si cum le-a placut !
Cunoscand perfect miza evenimentelor - de ei insasi provocate,  aranjate si  planificate -  ei  si-au jucat cartile in mod serios, metodic si putem spune chiar profesional.

Luati prin surprindere, noi toti ceilalti , masa informa de diletanti, de naivi, de complet desinformati,  de politic ne-experimentati (dupa  mai mult de patru decenii  de lipsa de drepturi politice),  dar si de  tradatori  sau de compromisi  si mai presus de orice divizati cum nu se mai poate,  ne-am ridiculizat fiecare dupa slabiciunile si vulnerabilitatile noastre.

Rezultatul il cunoastem, il traim, asistand neputinciosi la dilapidarea avutiei nationale, la distrugerea tarii si la anihilarea una dupa alta a sperantelor noastre si a urmasilor nostri intr'un viitor firesc al unei tari normale.

Acest rezultat n'ar fi putut fi insa obtinut fara manevrele iscusite inspirate de geniul rau a celor ce au pactizat cu oranduirea sovietica impotriva patriei lor.
Iata cateva din aceste manevre, care au facut posibila ajungerea la situatia de azi, cand P.D.S.R. (fost F.S.N.) sub a carui prima guvernare de sapte ani  s-a trecut la  distrugerea  sistematica a economiei nationale si s'au produs furturi si deturnari  nemaiintalnite din avutia nationala,  ei bine, acelasi partid este readus la putere dupa ce timp de patru ani in vazul tarii intregi, a sabotat sistematic si zadarnicit cele mai  timide incercari de reforma ale Conventiei Democratice.

Sa vezi si sa nu crezi!


P.N.T. - Inscrierea lui Corneliu Coposu, ultimul secretar general al acestui partid istoric si nepot a lui Maniu, precum si a altor cadre ale partidului  in  "PNT-ul"   lui Petrina (technocrat ceausist)  la Casa Titulescu (apartinand Min. Afacerilor Externe) in decemvrie 1989  si apoi infiltrarea  si decaderea acestui partid.
P.N.L.-  Aparitia lui Campeanu  si  apoi sabordarea sistematica a  acestui vechi  partid istoric transformat apoi in auxiliar docil al P.D.S.R.
 Cu privire la contributia comunistilor la reinfiintarea si apoi infiltrarea sistematica a vechilor partide istorice, Romania Libera din 15 iulie 2000  a publicat un foarte interesant articol al domnului  Dan A. Lazarescu,  in care acesta  relateaza  instructiva  discutie  din toamna anului 1989  intre  un amic al sau, membru al P.N.T. si  colonelul  de securitate de la Directia Pasapoarte, care il interoga atunci si care i-ar fi spus textual la despartire:            "Poti sa pleci. Numai ca sa va intre in cap un lucru:  tot noi vom reconstitui si Partidul Taranesc si Partidul Liberal."  Infiltrarea si evolutia ulterioara a celor doua partide, au confirmat intocmai vorbele securistului.


Inlaturarea de la reuniunile  dela  F.S.N. de la inceputul lui  ianuarie 1990 a  reprezentantilor tineretului revolutionar- singurii care s'au jertfit in zilele din decembrie 1989 - manevra miseleasca acceptata  si de delegatii partidelor istorice prezenti la Palatul Victoria

Partidul Social Democrat.  Absorbirea  si apoi disparitia  in PD (desprins din F.S.N.) a  partidului martirizatului Titel Petrescu. Intrarea ulterior in Internationala Socialista a  partidului astfel fabricat de Petre Roman

Infiltrarea pana si a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, ducand la dureroase lupte interne intre cei ce suferisera impreuna si fraternizasera in iadul inchisorilor comuniste si ulterior la scindari, interziceri si expulzari reciproce.

Mentinerea presiunilor asupra Bisericii Ortodoxe Romane - de decenii deja masiv infiltrata de securitate - culminand cu pocainta si retragerea la manastire a Patriarhului  Teoctist, urmata  apoi de subita  Sa schimbare de atitudine si revenirea Sa , la… interventia rapida si decisiva a lumestilor "patroni"  

Aparitia  cu totul intamplatoare a  profesorului de la Politehnica  in decembrie  1989  si apoi asa zisa  "schisma" Roman in 1992

Roman devine "balanta a puterii" in 1996. Nici mai mult, nici mai putin.

Radu Vasile, prim ministru al Conventiei Democratice  din partea PNT- CD  si apoi in noembrie 2000  devenit senator, de data aceasta  in PD-ul lui Petre Roman

Mugur Isarescu (fost technocrat ceausist)  numit guvernator al Bancii Nationale de Iliescu-F.S.N.,   devenit  subit  prim ministru  al coalitiei  CDR -PD  si  apoi  candidat  CDR la presedentie.

Stolojan,  si el  creatura  si sustinator de marca a lui Iliescu, devenit deodata candidat PNL

Creerea  lui Vadim - cand aliat si complice al FSN / PDSR  cand povara si inamic - si  mai apoi victoria  lui Iliescu, inca odata " salvatorul"  impotriva cui ?  Impotriva propriei lui creaturi !…  Deh,…raul mai mic…

Acceptarea tacita a necercetarii dedesubturilor procesului ilegal si a executiei lui Ceausescu, atat  pe timpul  F.S.N.-P.D.S.R. cat si mai tarziu  atunci  cand  Conventia Democratica se afla la putere

Acceptarea  incetarii cercetarilor  (chiar si in timpul guvernarii Conventiei Democratice)  privind  disparitia miliardelor de dolari furati de Ceausescu si de clica lui, in timp ce tara se sbate cu disperarare pentru fiecare transa F.M.I.

"Crescent",  "Dunarea" si alte bijuterii ceausiste specializate in jefuirea avutiei nationale, disparute sau transformate ca prin minune si de care nici nu se mai vorbeste,  tot  atatea scandaluri financiare inabusite, in timp ce fostii lor directori au devenit patronii, capitalisti prosperi.                                    

Tristul desnodamant al inaltatorului moment al Pietei Universitatii si apoi "mineriadele", care au scandalizat opinia publica mondiala,  ramase necercetate pana si sub guvernarea CDR, care culmea, a participat si suferit pe atunci.

Transformarea  extrem de periculoasa, a  Securitatii comunist-teroriste in serviciul de informatii al noului stat democrat

Aparitia foarte numerosilor  milionari in dolari. Asa zisii miliardari de carton. Acceptarea si ne- investigarea acestui inexplicabil si legal imposibil, fenomen.

Banca Nationala, cu Isarescu guvernator, priveste neputincioasa devalizarea unei alte bijuterii ceausiste: B.R.C.E.- BANCOREX :  miliarde de dolari publici disparuti in  natura.

Retinerea in posturi de catre CDR a marei majoritati a vechilor diplomati si inalti functionari comunisti  (dece?)  compromisi prin apartenenta si participarea lor la  faradelegile  regimului comunist.  Neutilizarea in locul lor a celor 15.000 de specialisti promisi - in special tineri - care desigur  ca existau intr'o tara cu  multi  oameni cultivati si cu solide studii universitare (apreciate si peste hotarele tarii) si care continua sa se expatriaze  intr'un ritm infricosator.

Acceptarea aparitiei si infloririi  S.R.L.-urilor -capusa,  tot atatea si abia superficial mascate majore conflicte de interese ramase nepedepsite, care pe de o parte au intarziat  reala privatizare si pe de alta, au fost utilizate  la dilapidarea avutiei nationale.

Acceptarea extrordinarei sabordari a flotei comerciale

Scandaloasa si expeditiva privatizare a fostelor intreprinderi de stat de comert exterior, ce actionau ca intermediari impusi pentru a subtiliza valuta cuvenita intreprinderilor producatoare  care valuta se varsa in conturi secrete in strainatate si care la "revolutie" au dispus nu se stie cum de sumele in valuta aflate in tranzitie si a caror directori au devenit actionari principali si la randul lor milionari in dolari.
Alt fenomen misterios ramas ne-anchetat.

Inexplicabila nimicinicie  si incompetenta a guvernarii  CDR, care si-a  abandonat  propriul sau plan faimos, pe doi ani si in douazeci de puncte
Simptomatica acceptare de catre Conventia Democratica de a guverna sub santaj si in conditii de sabotare sistematica, de catre P.D.S.R. si chiar de catre partenerul sau P.D., a oricaror reforme sau programme legislative

       Si cate altele, si cate altele!


Acest pomelnic de manevre, reflecta o fractiune doar a enormei masinatiuni deslantuite impotriva poporului roman, pentru pastrarea sub o alta forma a privelegiilor minoritatii securisto-comuniste.  Masinatiune tipic  sovietica, folosind propaganda de orice fel,  infiltrarea,  minciuna si svonul, amenintarea si santajul si in mod special persoanele in functii de conducere dispuse la orice pentru a se mentine sau a se imbogatii rapid.

Fiecare pion planificat si programat si-a jucat si inca isi joaca -lucid sau inconstient- rolul atribuit in cadrul marei masinatiuni orchestrate cu iscusinta de dusmanii nostri, conducatorii de azi ai Romaniei.

Dupa atatia ani de la asa zisa revolutie, cum de ne mai putem  intreba la nesfarsit  dece concetatenii nostri voteaza intr'un mod aberant si nu pricepem  insfarsit ca aceste manevre si masinatiuni avand obiective bine determinate - pe fond de minciuni si svonuri savant lansate, - organizate si aplicate metodic si  profesional  de vechea dar incercata masina de propaganda comunista, ar fi avut in conditii similare aceleasi efecte  asupra oricarei populatii, oriunde in lumea noastra. Sa ne amintim, numai, de enormele dificultati traite in 1945 la revenirea la o mentalitate normala a unei intregi generatii, in atat de civilizata Germanie, dupa numai 12 ani de nazism.

 Precedate fiind de cei zeci de ani de opresiune politica si degradare materiala si morala,  cand participarea cetatenilor la afacerile statului era interzisa,  manevrele  quasi diabolice mentionate mai sus, si multe altele, au reusit a imbrobodi si zapaci populatia tarii devenita o societate  intoxicata de prejudecati, practic imuna la orice idei ce nu sunt vehiculate de propaganda fostilor calai si care voteaza fara sa judece atat impotriva propriilor interese cat si impotriva intereselor superioare ale tarii

    Pierre Veron

     Montréal, 12 ianuarie 2001