Romanul Liber Pagini Electronice     |     home
back to    Romanul Liber Pagini Electronice
Nr3/2001
Drumul spre libertateBBC News
Regele Mihai a refuzat invitatia presedintelui Ion Iliescu

11.3.2001 12:31 Ora României

Regele Mihai a refuzat invitatia adresata de presedintele Ion Iliescu de a participa la redeschiderea Galeriei de Arta Româneasca Moderna a Muzeului National, programata în 24 martie.Într-un comunicat al Casei Regale se precizeaza ca în acea perioada Regele Mihai nu poate fi în tara "datorita unor obligatii care nu sufera amânare". Regele a trimis însa un mesaj care va fi citit la ceremonia de redeschidere a Muzeului.Invitatia oficiala a presedintelui Iliescu a fost înmânata Regelui la Versoix, de catre consilierii prezidentiali Victor Opaschi si Ioan Talpes.
Stimate Domnule Dr. Anghelescu,
Aceasta zi, 11 Martie 2001, este o Zi Binecuvantata de Dumnezeu, cand Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei, a deschis un nou drum, noua tuturor, din Tara si din Exil, drumul spre LIBERTATE.
Dumnezeu sa ocroteasca Patria Romana, pe Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei, pe dragii nostri frati din Tara si din Exil.
Cu cele mai sincere urari de sanatate, prosperitate si numai bucurii, Dvs, Familiei si colaboratorilor.
Cu alese sentimente
Dr. Vasile V.Trif
11 Martie 2001, Australia
Corespondenta sosita de la Filiala Australia

Stimate Domnule Dr. Anghelescu,
Va rog sa aveti amabilittea sa transmiteti romanilor din Tara si din Exil acest mesaj important, ca sa se convinga ca reinstaurarea Monarhiei Constitutionale este singura solutie care poate salva Romania.
Va multumesc.
Cu alese sentimente
Al Dvs. sincer
Dr. Vasile V.Trif
16 Martie 2001
Romania Libera a creat o zona care este echivalentul unui "HYDE PARK" in spatiul virtual. In principiu oricine poate veni aici si poate spune orice, atat timp cat nu este ireverentios in mod grosolan sau trivial, atata timp cat nu spune neadevaruri evidente, calomnioase si rauvoitoare, atata timp cat prin discurs nu incita la actiuni de natura sa puna in pericol persoane. Aprecierea materialelor ce pot fi publicate in Forum se face pe criterii subiective si este la latitudinea webmasterului si a colectivului redactional
Conferinta la Oxford despre infrastructura Securista a Romaniei
Reputatul profesor britanic George Ross a analizat, sub titlul "Intors ca un caine la voma lui", starea tarii noastre, intre Iliescu si Vadim, Romania are nevoie de 200 de miliarde de dolari. Aceasta este suma necesara romanilor pentru a ajunge pe linia de plutire, sustin analistii occidentali.
* Aparitia investitorilor straini, singura cale de iesire din dezastru, ar insemna distrugerea oligarhiei comunisto-securiste
* Acum sunt promovate mediocritatea si coruptia
* "Atat Iliescu cat si Constantinescu au pastrat intacte structurile comunisto-securiste, deoarece aparatul Securitatii constituie piatra fundamentala a birocratiei de stat din randurile careia e recrutata noua nomenclatura", subliniaza George Ross care l-a dat exemplu pe Ristea Priboi
* Concluzia lui Ross: "Romanii au intrat intr-o faza de sinucidere colectiva. Nimeni nu-i poate ajuta si nici nu vor sa fie ajutati." Sub auspiciile "Societatii pentru Europa Centrala si Rasariteana" de la Universitatea Oxford, a avut loc vinerea trecuta, in incinta prestigiosului colegiu Balliol, o dezbatere pe tema soartei post-decembriste a Romaniei, amorsata de prelegerea dlui George Ross, profesor la King's College din Londra, intitulata: "Intors ca un caine la voma lui", cainele metaforic fiind electoratul care l-a plasat la ultimele alegeri pentru a treia oara pe Ion Iliescu in fruntea bucatelor. George Ross si-a inceput prelegerea cu o trimitere la o carte a romancierului portughez José Saramago, ctitorul "realismului fantastic", intitulata "Pluta de piatra", in care pensinsula Iberica aflata-n deriva o ia la vale separandu-se de Europa. "Unii intelectuali romani, sedusi de aceasta metafora, au aplicat-o ! ;R! omaniei, care mai pluteste inca, Dumnezeu stie insa in ce directie si pentru cata vreme." Cu Iliescu la timona, Romania este in deriva. Un regim revizionist pe calapod Gorbaciovist, legitimizat de o revolutie inscenata si de inspiratie KGB-ista, cu o pauza Constantinescu la mijloc, lipsita insa de urmari serioase, dat fiind ca acesta din urma s-a aflat doar in functie dar nu si la putere, acesta ar fi in mod succint destinul Romaniei post decembriste vazut de George Ross: "Atat Iliescu cat si Constantinescu au pastrat intacte structurile comunisto-securiste, deoarece aparatul Securitatii constituie piatra fundamentala a birocratiei de stat din randurile careia e recrutata noua nomenclatura. Din anumite puncte de vedere administratia Constantinescu a fost chiar mai dezastruoasa decat cea precedenta dat fiind ca populatia a pierdut acum orice speranta. In urma esecului coalitiei de centru! d! reapta, Romania a ramas fara o forta capabila sa duca la bun sfarsit reformele. Apatia, disperarea si cinismul sunt acum larg raspandite".
Iliescu cita din Engels cand Nastase incerca sa-i convinga pe oficialii de la Bruxelles George Ross a afirmat ca la alegerile din Decembrie, cu ai sai protagonisti, Iliescu si C.V. Tudor, "Alegerea a fost de fapt intre dezastruos si dezastruos, sau mai curand intre ghilotina si streang.
Echilibrul dinamic asternut dupa alegeri intre diferitele grupuri de comunisti, mafioti, ofiteri de securitate si informatori s-a soldat cu un status qvo inexpugnabil si imuabil al lacomiei, de care se izbeste in mod brutal orice strain care intra in contact cu institutiile guvernamentale si cu oficialitatile din Romania, la toate nivelurile". Un exemplu elocvent al acestui status qvo inexpugnabil, dat de profesorul George Ross a fost recenta numire in fruntea comisiei de control a activitatilor SIE, a lui Ristea Priboi, detinator a unor functii importante si in securitatea ceausista. "Taman cand premierul Adrian Nastase incerca din rasputeri sa-i convinga la Bruxelles pe liderii occidentali de bunele si serioasele intentii ale noilor lideri romani, Ion Iliescu cita din Engels la Focsani decretand ca proprietatea privata este un moft iar mondializarea si Internetul, niste smecherii straine menite sa-i pauperizeze pe Romani. Era dealtfel de asteptat ca asemenea declaratii sa vina din partea unei persoane care in tinerete a fost calauzit de KGB iar la maturitate s-a pus in slujba dictaturii comuniste".
"Potrivit analistilor occidentali Romania are nevoie azi de 200 de miliarde de dolari pentru a se pune pe linia de plutire. Singura cale de iesire din criza este atragerea de investitii straine. Cei care se opun acestui lucru se tem ca investitorii straini vor submina pozitia privilegiata in care se afla oligarhia comunisto-securista si suprematia de care aceasta se bucura.
Concluziile trase de George Ross la Oxford sunt cat se poate de sumbre:
"Romania cunoaste la aceasta ora stagnarea, promovarea mediocritatii si coruptiei, amanarea sine die a autopsiei evenimentelor din Decembrie 1989. Romania a intrat in mileniul trei cu toate handicapurile posibile: O economie aflata la pamant, o imagine execrabila peste hotare, o clasa politica iresponsabila, si mai presus de toate, o populatie demoralizata. La aceasta ora, nimeni nu mai crede-n nimic. Un popor care timp de sase decenii a abandonat lumea civilizata a pierdut acum nu numai gustul democratiei dar si sensul directiei si vointa de a se reface." Cea mai grava dintre concluziile profesorului George Ross este ca "Romanii au intrat intr-o faza de sinucidere colectiva: Nimeni nu-i poate ajuta si nici nu vor sa fie ajutati."
Cine este George Ross ? George Ross s-a nascut si a studiat la Bucuresti. A emigrat in Marea Britanie, la inceputul anilor 60 si a detinut pana de curand un post de profesor la univeristatea King's College din Londra. A fost vicepresedinte al Asociatiei Romano-Britanice si a participat la numeroase conferinte, prelegeri si emisiuni radio pe marginea vietii politice si istoriei Romaniei. A fost membru a numeroase comitete si asociatii, printre care "Societatea britanica de filozofie si stiinta" al carui secretar a fost intre anii 1985-1992, si "Institutul regal de filozofie din Marea Britanie".